Projektowanie wnętrz – kuchnia
Projektant projektując kuchnię zwraca uwagę nie tylko na dobór kolorystyki czy materiałów, ale przede wszystkim na rozkład funkcjonalny urządzeń, jakie się w niej znajdą. Wytyczają one najważniejsze funkcje jakie pełni kuchnia, ich poprawne określenie skutkuje więc naszą wygodą i wydajnością w codziennym przygotowywaniu posiłków. Mówiąc o projektowaniu wnętrz kuchni mówimy o tzw. ciągu kuchennym, czyli zestawieniu wszystkich mebli i sprzętów kuchennych obok siebie, co jest związane nie tylko z oszczędnością i jak najlepszym wykorzystaniem miejsca, ale także ze sprawnym wykonywaniem prac kuchennych, takich jak zmywanie, przygotowywanie, gotowanie.
też ciąg kuchenny ma zazwyczaj kształt litery U lub L. Najbliżej wejścia kuchni powinna znajdować się lodówka, do której odkładamy produkty żywnościowe po przyjściu do domu z zakupami. Za lodówką powinien znajdować się blat roboczy długości minimum 80 cm, na który te produkty wyjmiemy w pierwszej kolejności po wyjęciu z lodówki. Za tym blatem powinien zostać zlokalizowany zlewozmywak, w którym będzie wykonywany kolejny krok w postaci mycia np. warzyw i owoców. Za zlewozmywakiem jest miejsce na drugi blat roboczy także długości najlepiej 80 cm, na którym umyte warzywa i owoce zostaną poddane obróbce mechanicznej, tj. np. krojeniu itd. Na końcu ciągu kuchennego zazwyczaj znajduje się kuchenka (lub płyta indukcyjna), gdzie produkty te są gotowane, a za nią powinien się znaleźć jeszcze kawałek blatu, na którym możliwe będzie wygodne odstawienie gotowych już (i gorących) dań.